شربت مقوی:
14قرن قبل نیز به عنوان افشره و بلکه به جای خوردن شیرینی بعد از غذا، حضرت رضا علیهالسلام در رساله ذهبیه شربتی را به نام شربت عتیق و حلال معرفی میفرمایند به شرح زیر:
مقدار5 -4کیلو کشمش پاک (هسته گرفته )کرده را با دقت در آب بشویید و بعد آبی که برروی آن ریخته میشود باید صاف و زلال باشد مقدار آب در حدودی است که به قدر چهارانگشت روی کشمشها بایستد.
این ظرف را در زمستان مدت 72 ساعت و در تابستان 24 ساعت به حال خود بگذارید(درمحل خنک) آب این کشمش اگر از باران و یا چشمه های مشرقیه باشد شایسته است و بعد محتویات این ظرف را در یک، دیگ تمیز بریزید( دیگ مسی باشد باید سفید و تمیز باشد) و سپس روی آتش قرار دهید تا کشمشها بپزد باد کند سپس کشمشها را میفشارید و شیره را پس از تصفیه دور از آتش میگذارید تا سرد شود.
برای نوبت دوم مجدداً شیره را در دیگ ریخته روی آتش گذاشته تا با حرارت ملایمی بجوشد و با همین حرارت آنقدر بجوشد تا یک سومش بخار شده سپس از روی آتش بردارید و مقدار -500 400گرم عسل صاف شده از موم در آن بریزید و برای بار سوم روی آتش به همان میزان حرارت دهید دهید که به میزان قبل از عسل مقدار آب کاهش یابد.
برای معطر ساختن آن و هم از لحاظ تقویت بنیه میتوانید ادویههای زیر را به آن اضافه نمایید، زنجبیل و زعفران از هر یک یک مثقال، میخک و دارچین و مصطکی و سنبلالطیب و کاسنی از هر یک نیم مثقال این مواد را کاملاً کوبیده و نرم نمایید و در پارچه نازکی بسته یا دوخته میان ظرف که شیره انگور میجوشد بیاندازید و با آن حال که شیره انگور در ظرف به آرامی میجوشد به هم بزنید و هم بزنید و هم چنان ادامه بدهید تا آبهایش بخار شود و حجم محتویات ظرف به میزان اول خود برسد، سپس از روی آتش بردارید پس از سرد شدن آن را در شیشه بریزید این شراب باید سه ماه در شیشه بماند تا ترکیبات آن کاملاً به هم بیامیزد. و نوبت نوشیدن آن فرا رسد، موقع نوشیدن هم با آب خالص مخلوط نموده( مقدار مصرف هر مرتبه از آن یک ا وقیه که 7.5 مثقال است با دو برابر آب خالص میباشد) بعد از صرف غذا نوشیده شود که در این صورت به اذن خداوند از بیماریهای بسیاری مانند نقرس و اختلالهای دیگر بدن و در درمان ناراحتیهای عصبی و معوی و کبدی و درد طحال و معده قطعی در امان و محفوظ خواهی بود.
ممکن است پس از نوشیدن شراب تشنگی حاصل شود اما باید مقدار مصرفی این آب نصف آن مقدار آب معمولی که مینوشید باشد ( یعنی کم باشد)
اگر بر اساس این برنامه رفتار شود از لذت خواب و خوراک و مقاربت وصحت مزاج برخوردار خواهید بود.
این شربت حلال از نظر غذایی گرانمایه است. زیرا محتوی اساسیترین مواد حیاتیست این شراب بیش از همه چیز لبریز از کالری است که بدن انسان همیشه بدان نیازمند است مخصوصاً در فصل سرما این شراب مایهی زندگانی است قند انگور( گلوکز) سهل الهضم و سهل الجذبترین موادغذایی است. به علاوه این شربت به سهولت به مادهی ( گلایکوژین) تبدیل و به کبد تحویل داده میشود و به صورت یک ذخیرهی احتیاجی برای بدن در آنجا میماند که پشتیبان بدن قرار خواهد گرفت گذشته از این خواص کشمش خود حاوی مقدار مهمی آهن است که در تولید گلبولهای قرمز و علاج کم خونی عامل مؤثر است.