دانستنی ها در مورد خواص انواع عسل

با تحقیق و اقتباس از مراجع خطّی و غیر خطّی طب سنتی

دانستنی ها در مورد خواص انواع عسل

با تحقیق و اقتباس از مراجع خطّی و غیر خطّی طب سنتی

معالجه‌ی لنفاتیسم

معالجه‌ی لنفاتیسم: 

 • اگر دچار بیماری لنفاتیسم شده‌اید و ضعف و ناتوانی گریبان شما را گرفته است، از دمکرده‌ی رازک استفاده کنید، زیرا این دمکرده تقویت کننده بدن است و ضعف و ناتوانی را برطرف می‌کند. طرز تهیه و مقدار مصرف آن به شرح زیر است: ده تا پانزده گرم میوه رازک را در یک لیتر آب جوش دوازده دقیقه دم کنید و بعد صاف کنید و با عسل شیرین سازید. هر روز قبل از صرف صبحانه، ناهار و شام، یک فنجان از آن را بنوشید.

معالجه‌ی زخم‌های جلدی

معالجه‌ی زخم‌های جلدی:

·      اگر در بدن خود زخم‌هایی دارید که خارش دارند و پوست می‌اندازند، از دمکرده‌ی رازک برای معالجه آن استفاده کنید. بدین ترتیب که ده تا پانزده گرم میوه‌های خشک رازک رادر یک لیتر آب خیلی داغ بریزید و دوازده دقیقه آن را دم کنید. بعد از دم کشیدن، آن را صاف کیند و با عسل شیرین سازید و هر روز سه فنجان قبل از صبحانه، ناهار و شام بنوشید. دمکرده رازک تصفیه کننده خون است و وقتی مبتلا به جوش‌های جلدی شدید باید در هر تغییر فصلی چند روز رژیم رازک بگیرند.

درمان اسهال

درمان اسهال:

10 تا 12گرم میوه‌های راج را که تازه یا خشک باشد در صد گرم آب بریزید. ظرف محتوی آن را 12 ساعت بگذارید بماند. بعد آن را در صافی بریزید و فشار دهید تا آب آن گرفته شود، با عسل شیرین سازید. هنگامی که بحران اسهال داشتید، یکبار آن را بخورید از اسهال شفا می‌یابید.

- 30 تا50 گرم پوست درخت شاه بلوط هندی را که خشک کرده‌اید در ظرفی که در یک لیتر آب سرد دارد بریزید. ظرف را روی آتش بگذارید تا جوش آید و 12 دقیقه بجوشد. بعد آن را از روی آتش بردارید و 5 دقیقه بگذارید دم بکشد. سپس، صاف کنید و با عسل شیرین سازید و هر روز دو یا سه فنجان از آن را قبل از صرف غذا بنوشید. ( جوشانده پوست شاه بلوط هندی انواع قولنج را آرام کرده و قوت و نیروی روده‌ها را باز می‌گرداند.)

- 25 تا 50گرم گل مینای چمنی را که تازه چیده‌اید، در یک لیتر آب سرد بریزید و ظرف محتوی آن را روی آتش بگذارید تا یک تا دو دقیقه بجوشد. بعد، آن را از روی آتش بردارید و پانزده دقیقه دم کنید. بعد،‌ آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و در طول روز 4 تا 5 بار هر بار نیم فنجان از آنرا بنوشید.(نوشیدن این دم کرده اعمال روده‌ها را منظم خواهد کرد در صورتیکه ورم داشته باشید.

- بیست گرم ریشه ترشک تازه را که تکه‌تکه بریده‌اید در یک لیتر آب سرد بریزید و ظرف محتوی آنرا روی آتش بگذارید تا به جوش آید و یک‌ربع بجوشد بعد آنرا از روی آتش بردارید و زمین بگذارید تا دوازده دقیقه به حال خودش بماند و دم بکشد. سپس آنرا صاف کنید و با عسل شیرین سازید و کم‌کم آن قدر آنرا در طول روز بخورید که هر دوازده ساعت یک فنجان از آن نوشیده باشید.

- سی گرم پوست درخت تامول را در یک لیتر آب سرد بریزید و ظرف محتوی آنرا روی آتش بگذارید تا دوازده دقیقه بجوشد بعد آنرا صاف کنید و با عسل شیرین سازید و یک فنجان صبح ناشتا و یک فنجان بعدازظهر بنوشید. اگر مبتلا به اسهال عادی و یا اسهال خونی بودید درمان میشوید.

- کسانی که دچار ورم روده هستند و یا گاه‌به‌گاه قولنج میکنند و یا دچار اسهال میشوند برای معالجة آن باید پانزده تا سی گرم گل خشک هزارچشم را در یک لیتر آب جوش به مدت دوازده دقیقه دم کنند و بعد آنرا صاف کرده و با عسل شیرین سازند و هر روز سه فنجان از آنرا بنوشند.

درمان دل‌درد:‌

ده تا پانزده گرم میوه‌های خشک رازک را در یک آب جوش دوازده دقیقه دم کنید بعد آنرا صاف کنید و با عسل شیرین سازید و قبل از غذا یک فنجان از آنرا بنوشید. دم کرده رازک تقویت کننده صفرا است و هر وقت دچار بحرانهای کبدی- یرقان و سنگ کیسة صفرا شدید از این دم کرده کمک بگیرید.

-        وقتی دچار دل‌درد و سوزش معده شدید بعد از غذای ظهر و شام یک فنجان دم کرده تاجریزی سیاه را بخورید. برای تهیة این دم کرده باید پنج گرم ساقه و برگ تاجریزی سیاه را که خشک کرده‌اید در نیم لیتر آب جوش دوازده دقیقه دم کنید. بعد صاف کنید و با عسل شیرین سازید و مصرف نمایید.

نسخ رفع یبوست

رفع یبوست:

- 1 تا 3 قاشق شاخه‌ی جوان تاک سلیمانی را که تازه چیده‌اید در 150 تا 200گرم آب جوش بریزید و کمی هم تخم انیسون، به اندازه محتوی دو انگشت، به آن اضافه کنید و ده دقیقه بگذارید دم بکشد. بعد، این دم کرده را در پارچه بریزید و صاف کرده با عسل شیرین سازید و هر سه ساعت یک فنجان از آن بنوشید تا یبوست شما برطرف گردد.

-150 گرم تا 200گرم سرشاخه‌های جوان درخت تامول را در یک لیتر آب سرد بریزید و ظرف محتوی آن را روی آتش بگذارید تا جوش آید(به مدت     20دقیقه بجوشد). سپس، آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و بعد از هر وعده غذا یک فنجان از آن را بنوشید.

- 30  تا 60گرم برگهای راج که تازه یا خشک باشد در یک لیتر آب سرد بریزید و 12 ساعت بگذارید بماند تا بخیسد. بعد ظرف محتوی آن را روی آتش بگذارید. وقتی بجوش آمد، نیم دقیقه باید بجوشد. بعد آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و هر روز 3 تا 5 فنجان از آن را بنوشید. جوشانده‌ی برگهای راج مسهلی است که یبوست را برطرف می‌کند.

- 30  تا60 گرم از برگ درخت زبان گنجشک را که خشک کرده‌اید در یک لیتر آب جوش بریزید و 12 دقیقه آن را دم کنید. بعد، آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و در طول روز هر قدر خواستید بنوشد. نوشیدن این مایع، یبوست و خشکی مزاج شما را برطرف خواهدکرد.

-  ربع گرم تا دو گرم ریشه زنبق را که خشک و کوبیده شده و به صورت گرد در آمده است، در یک قاشق سوپخوری عسل مخلوط کرده و صبح ناشتا آن را بخورید. گرد زنبق با عسل مسهل خوبی است و خیلی زود یبوست را رفع می‌کند.

- 2 یا 3گرم تخم گل گندم خشک را در یک قاشق سوپخوری عسل یا دم کرده‌ی زبان گنجشک و با برگ درخت زبان گنجشک مخلوط کنید و هر روز یک بار آن را بخورید. اگر یبوست داشته باشید، آن را درمان می‌کند.

معالجه‌ی زکام

معالجه‌ی زکام:

اگر دچار زکام شده‌اید، بر حسب سن و سال خود، از 25% تا 2گرم گرده ریشه زنبق را تا کمی عسل مخلوط کنید و بنوشید.

درمان اختلالات دستگاه هاضمه:

3 تا 5گرم قنطوریون رقیق را که خشک باشد در5 دسی‌لیتر آب جوش بریزید، بهتر است یک قاشق سوپخوری قنطوریون رقیق را در یک لیوان آب جوش به مدت 12 دقیقه دم کنید بعد آن را صاف کنید و با عسل شیرین کنید و یک فنجان قبل از هر غذا بنوشید( این دم کرده خیلی سریع ترشی معده، نفخ شکم و سنگینی آن را درمان خواهد کرد.)

-10 تا30گرم ریشه‌ی جنتیانای خشک را بکوبید تا گرد شود و بعد آن را در یک لیتر آب جوش بریزید و 4ساعت به حال خودش بگذارید تا دم بکشد. بعد، آن را سرخ کنید و با عسل شیرین سازید و بعد از غذا یک فنجان از آن را بنوشید. این دم کرده عمل هضم شما را آسان کرده و ترشی معده‌تان را از بین خواهد برد و احساس خواهید کرد که دیگر از غذا سنگین نشده‌اید.

- 6گرم ریشه‌ی( بیخ) شب‌بو را که خشک کرده و به صورت گرد(پودر در آورده‌اید) در یک قاشق عسل مخلوط کنید و بخورید. یا قبل از غذا 30تا 50قطرهتنطور بیخ شب‌بو را درکمی آب بخورید. این نسخه برای اختلالات تخا مه، ترشی و تنبلی معده موثر و مفید است.

- نصف قاشق سوپخوری عسل را در یک لیوان آب جوش سرد شده حل کنید و هر ساعت یک قاشق سوپخوری از آن را بنوشید و از رژیم غذایی معتدلی پیروی کنید. (برای افرادی که دچار سوءهاضمه شدید شده‌اند نسخه مفیدی است).

معالجه ورم بدن:

25گرم گل طاووسی را که به تازگی چیده‌اید در یک لیتر آب جوش بریزید و 15 دقیقه آن را دم کنید، بعد صاف کنید و با عسل شیرین سازید و در طول روز 2 تا 4 فنجان از آن را بنوشید. این دم کرده داروی موثری برای ورمهای قلبی و کلیوی می‌باشد.

معالجه کم اشتهایی

معالجه کم اشتهایی:

اگر احساس می‌کنید کم اشتها شده‌اید، 10 تا 15گرم از میوه‌های رازک را که خشک کرده‌اید در یک لیتر آب جوش 12 دقیقه دم کنید. بعد آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و هر روز 2 یا 3 فنجان از آن را  بنوشید. رازک تقویت کننده‌ی تلخی است که شما را زود به اشتها در می‌آورد.

- یک قاشق سوپخوری بزرگ، برگ تازه‌ی ترشک را که ریز ریز کرده‌اید با دو فنجان آب جوش،  به مدت 15 دقیقه روی آتش ملایمی بگذارید تا بجوشد. بعد، آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و در طول شبانه روز معادل یک فنجان از آن را چندین بار بنوشید تا عارضه‌ی کمبود اشتهای شما برطرف شود.

بلعیدن هوا در معده

درمان آئروفاژی (بلعیدن هوا در معده):

20 تا 55گرم برگ و گل سیزاب را که خشک کرده‌اید در نیم لیتر آب سرد بریزید و ظرف محتوی آن را روی آتش بگذارید تا بجوش آید و چند دقیقه بجوشد. بعد آتش را خاموش کنید و بگذارید10 تا 15 دقیقه دم بکشد. سپس آن را صاف کنید و با عسل شیرین سازید و20 تا 30 دقیقه قبل از غذا یک فنجان از آن را بنوشید. این جوشانده را اگر چند روز مصرف کنید بکلی ناراحتی آئووفاژی را در شما برطرف خواهد کرد.

خوراکیهای لذیذ عسلی

خوراکیهای لذیذ عسلی:

1- برای ساندویچ عسلی، چند دانه بادام را (پس از اینکه پوستش را گرفتید) با عسل مخلوط کنید و پس از اینکه لای نان به اندازه کافی کره گذاشتید مخلوط مزبور را به آن اضافه کرده و میل کنید.

2- برای تهیه حلوای خرمای عسلی: 250گرم خرما را قطعه قطعه کرده با 90گرم گردو و یا بادام خرد نموده و یک قاشق سوپخوری عسل و یک قاشق سوپخوری زنجبیل پرورده (خرد کرده) مخلوط کنید کوفته‌ای از آن درست نمایید و در شکر نرم می‌غلطانید و میل می‌کنید.

3- برای تهیه توفی لذیذ عسلی2قاشق سوپخوری عسل و دو قاشق سوپخوری شیر و 75گرم شکر و 60گرم کره و یک قاشق دسرخوری اسانس قهوه را فراهم کنید.

اول شکر را بجوشانید و سپس شیر و کره را مخلوطش نمایید بعد عسل را به آن افزوده صبر کنید تا قوام بیاید یک ذره از ماده قوام آمده را روی ظرفی بریزید. اگر فوراً سفت شد یک بشقاب چینی را با کره چرب نموده و اسانس قهوه را به مخلوط فوق افزوده و آن را روی بشقاب پهن کنید تا سفت شود ( برخی به جای اسانس قهوه، پسته و خلال بادام مخلوطش می‌نمایند.

4- برای تهیه مربای توت‌فرنگی، یک کیلو توت‌فرنگی اعلا و یک کیلو لیموترش نسبتاً درشت و یک کیلو و نیم شکر و 125 گرم عسل را فراهم آورید، اول توت‌فرنگی را له کرده روی آتش ملایم قدری بپزید، سپس شکر را به آن بیفزایید و خوب به هم زنید بعد شعله آتش را بیشتر کرده عسل را مخلوط کنید و مدت 4 دقیقه بجوشانید و کفی که روی آن جمع می‌شود،‌به کمک قاشق جمع کرده و دور بریزید، باز مدت 5 دقیقه بهم زدن را ادامه داده آن را در بطری‌های گرم خالی کنید.

5- برای تهیه نان بادام عسلی: مقدار 250گرم آرد سبوس‌دار را تهیه کنید. اول روغن نارگیل و عسل و آب گرم را خوب با هم مخلوط کرده سپس نارگیل قطعه قطعه شده و گندم را مخلوط کنید. بعد آن را به هر شکل که می‌خواهید بریده در یک ظرف چرب شده قرار داده مدت نیم ساعت در فر ملایم بپزید.

شربت مقوی

شربت مقوی:

14قرن قبل نیز به عنوان افشره و بلکه به جای خوردن شیرینی بعد از غذا، حضرت رضا علیه‌السلام در رساله ذهبیه شربتی را به نام شربت عتیق و حلال معرفی می‌فرمایند به شرح زیر:

مقدار5 -4کیلو کشمش  پاک  (هسته گرفته )کرده را با دقت در آب بشویید و بعد آبی که برروی آن ریخته می‌شود باید صاف و زلال باشد مقدار آب در حدودی است که به قدر چهارانگشت روی کشمش‌ها بایستد.

این ظرف را در زمستان مدت 72 ساعت و در تابستان 24 ساعت به حال خود بگذارید(درمحل خنک) آب این کشمش اگر از باران و یا چشمه های مشرقیه باشد شایسته است و بعد محتویات این ظرف را در یک، دیگ تمیز بریزید( دیگ مسی باشد باید سفید و تمیز باشد) و سپس روی آتش قرار دهید تا کشمش‌ها بپزد باد کند سپس کشمشها را می‌فشارید و شیره را پس از تصفیه دور از آتش می‌گذارید تا سرد شود.

برای نوبت دوم مجدداً شیره را در دیگ ریخته روی آتش گذاشته تا با حرارت ملایمی بجوشد و با همین حرارت آنقدر بجوشد تا یک سومش بخار شده سپس از روی آتش بردارید و مقدار -500 400گرم عسل صاف شده از موم در آن بریزید و برای بار سوم روی آتش به همان میزان حرارت دهید دهید که به میزان قبل از عسل مقدار آب کاهش یابد.

برای معطر ساختن آن و هم از لحاظ تقویت بنیه می‌توانید ادویه‌های زیر را به آن اضافه نمایید، زنجبیل و زعفران از هر یک یک مثقال، میخک و دارچین و مصطکی و سنبل‌الطیب و کاسنی از هر یک نیم مثقال این مواد را کاملاً کوبیده و نرم نمایید و در پارچه نازکی بسته یا دوخته میان ظرف که شیره انگور می‌جوشد بیاندازید و با آن حال که شیره انگور در ظرف به آرامی می‌جوشد به هم بزنید و هم بزنید و هم چنان ادامه بدهید تا آبهایش بخار شود و حجم محتویات ظرف به میزان اول خود برسد، سپس از روی آتش بردارید پس از سرد شدن آن را در شیشه بریزید این شراب باید سه ماه در شیشه بماند تا ترکیبات آن کاملاً به هم بیامیزد. و نوبت نوشیدن آن فرا رسد، موقع نوشیدن هم با آب خالص مخلوط نموده( مقدار مصرف هر مرتبه از آن یک ا وقیه که 7.5 مثقال است با دو برابر آب خالص می‌باشد) بعد از صرف غذا نوشیده شود که در این صورت به اذن خداوند از بیماری‌های بسیاری مانند نقرس و اختلال‌های دیگر بدن و در درمان ناراحتی‌های عصبی و معوی و کبدی و درد طحال و معده قطعی در امان و محفوظ خواهی بود.

ممکن است پس از نوشیدن شراب تشنگی حاصل شود اما باید مقدار مصرفی این آب نصف آن مقدار آب معمولی که می‌نوشید باشد ( یعنی کم باشد)

اگر بر اساس این برنامه رفتار شود از لذت خواب و خوراک و مقاربت وصحت مزاج برخوردار خواهید بود.

این شربت حلال از نظر غذایی گرانمایه است. زیرا محتوی اساسی‌ترین مواد حیاتیست این شراب بیش از همه چیز لبریز از کالری است که بدن انسان همیشه بدان نیازمند است مخصوصاً در فصل سرما این شراب مایه‌ی زندگانی است قند انگور( گلوکز) سهل الهضم و سهل الجذب‌ترین موادغذایی است. به علاوه این شربت به سهولت به ماده‌ی ( گلایکوژین) تبدیل و به کبد تحویل داده می‌شود و به صورت یک ذخیره‌ی احتیاجی برای بدن در آنجا می‌ماند که پشتیبان بدن قرار خواهد گرفت گذشته از این خواص کشمش خود حاوی مقدار  مهمی آهن است که در تولید گلبول‌های قرمز و علاج کم خونی عامل مؤثر است.

زهر زنبور عسل

زهر زنبور عسل:

خواص دارویی و درمانی:

زهر زنبور عسل از قدیم مورد استفاده قرار می‌گرفته و در کشورهای ایران و بابل و مصر و هندوستان و نزد اسلاوها به عنوان درمان استعمال داشته است.

امروزه دانش پزشکی به زهر زنبور جنبه علمی درمانی داده است و ثابت نموده سم مزبور دارای خاصیت مغناطیسی و عناصری ارزنده و اسیدها و مواد ارگانیک از نوع استژئوز  stereosمی‌باشد و خصوصیات شیمیایی و فیزیولوژی زهر زنبور اصولاً بستگی به ترکیب البومین آن دارد.

زهر زنبور عسل مایعی است تلخ مزه‌، دارای وزن مخصوص 131/1، بوی خاص و واکنش اسیدی که در مجاورت هوا به سرعت خشک می‌شود و در اثر خشک شدن 30تا 40درصد آب آن از دست می‌رود.زهر زنبور  عسل ترکیب پیچیده‌ای دارد و دست کم 8نوع پروتئین در آن شناسایی شده است. مهم‌ترین پروتئین‌های زهر زنبور عسل عبارتند از: میلیتین، فسفرلیپاز A و آپامین، پنج پروتئین دیگر دوپامین، هیستامین، پپتید منهدم کننده سلول‌های مست، مینامین و هیالوروینداز هستند.

میزان سمیت زهر زنبور عسل بیشتر از زهر زنبورهای خرمایی است. اما مشخص شده‌است که ترکیت زهر زنبور عسل مناطق مختلف یکسان است.

تا کنون از زهر زنبور عسل به روش مختلف در درمان برخی بیماری‌ها از جمله: رماتیسم مفصلی، درد مفاصل و حساسیت شدید به زهر زنبور عسل استفاده شده و نتایج مثبتی گرفته شده است.

یکی از روشهای استفاده از زهر زنبور عسل مورد معالجه قرار داده‌اند. برخی نیز معتقدند با توجه به مشکلات تهیه زهر خالص، بهتر است عصاره‌ی قطعات بدن زنبور عسل به بدن بیماران تزریق شود، زیرا تهیه‌ی عصاره‌ی بدن زنبور عسل به مراتب کم هزینه‌تر از تهیه زهر خالص است و سمیت آن نیز کمتر از هر خالص است.

در تهیه زهر خالص زنبور عسل، معمولاً از هر 20کلنی فقط یک گرم زهر خالص به دست می‌آید و این امر نشان می‌دهد که تهیه زهر خالص زنبور عسل عملی است بسیار پر هزینه، روش معمول برای تهیه زهر خالص این است که زنبورهای عسل کارگر را روی مخازن نایلونی قرار می‌دهند که ضمن تحریک آنها با شوک برقی‌،‌ زنبورها نیش می‌زنند و زهر آن داخل مخزن نایلونی جمع می‌شود

بَرِه موم

بَرِه موم:

بره موم یک ماده‌ی زرینی (صمغی) چسبناک است که زنبور عسل آن را از روی گیاهان خاصی جمع‌آوری می‌کند و از آن معمولاً برای چسباندن اجزای داخلی کندو و به هم استفاده میکند.

نام بره مومpro polis  از  pro(یونانی) به معنی« در جلوی» و polis(یونانی) به معنی « شهر» است. به طور ساده بره موم ماده‌ای است که زنبورهای عسل از آن برای مستحکم کردن و درزگیری   شهر خودشان استفاده می‌کنند. زنبورها همچنین  دیواره‌های داخلی حجرات6 ضلعی مومی را قبل از قرار دادن تخم یا شهد در آنها با لایه‌ی نازکی از بره موم حاوی آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی است و جمعیت را از خطر ابتلا به بیماری‌های باکتریایی و قارچی دور نگه می‌دارد.

مشهور است که بره موم قابلیت التیام زخم‌ها را دارد و از این فراورده‌ها به عنوان عوامل ضد‌عفونی کننده‌ی طبیعی یاد شده و ادعا می‌شود که  استفاده از خمیر دندان بره موم، برخی اختلالات پوستی، افزایش مقاومت بدن در مقابل بیماری‌های عمومی‌، درد زخم‌های معده، عفونت‌های جزئی و اختلالات قارچی پوست، مؤثر است. از بره موم همچنین برای جلا دادن سیم‌ها و یولن استفاده می‌شود.

گرده درمانی

گرده درمانی:

خواص غذایی، دارویی  گرده:

گرده به علت داشتن پروتئین بالا و مقادیری از موادمعدنی، ویتامین‌ها و چربی‌ها، یک ماده مغذی است و همان طور که به همراه شهد، تنها غذاهای زنبوران عسل را تشکیل می‌دهد،‌قطعاً می‌تواند به عنوان یک ماده مغذی در تغذیه انسان و حیوانات نیز مؤثر باشد و  با داشتن موادی از جمله برخی هورمون‌ها، آنتی‌بیوتیک‌ها اسیدها، مواد رادیو اکتیو و غیره از خود توانایی‌های خاصی چون داروها بروز دهد همین امر باعث شده‌است که چنین موادی را به عنوان«هم غذا و هم دارو» معرفی کنند.

منظور کردن مقدار مناسب گرده به عنوان یک ماده‌ی غذایی ارزشمند در رژیم غذایی هر فرد غیر حساس به گرده، به خصوص بیماران، افراد ضعیف و کم بنیه، زنان آبستن یا شیرده، ورزشکاران و افرادی با قدرت جنسی اندک،‌ مفید است. اثر مثبت گرده در بهبود سلامت و تقویت عمومی بدن، به این دلیل است که گرده از لحاظ موادغذایی ضروری برای بدن، ماده‌ای است مغزی و مقوی که در اثر مصرف آن رژیم غذایی کاملتر می‌شود و هرگونه کمبود یا نیاز به موادغذایی مرتفع می‌شود.[1]

در تغذیه‌ی انسانی، مصرف گرده فقط به مقدار یک قاشق چایخوری به همراه عسل در چهار نوبت از شبانه روز توصیه شده‌ است.( به دلیل حساس بودن برخی اشخاص نسبت به مصرف گرده، مصرف آن باید با مقدار اندک مثل، یک گرم در روز شروع شود و چنانچه اثر حساسیتی به بار نیامد، می‌توان مصرف آن را تا حداکثر 12گرم در روز( چهار بار در روزـ ‌هر بار 3گرم) افزایش داد.

تحقیقات انجام‌شده توسط برخی دانشمندان، خواص درمانی و پیشگیری‌کننده‌ی ذیل برای گرده عنوان شده است که این خواص از محتوای غذایی و دارویی گرده منشاء می‌شود.

1- پیشگیری و درمان التهاب  غده پروستات که در درصد بالایی از مردان بالای 40سال رایج است.

2- پیشگیری و درمان بیماری‌های عصبی، از جمله، افسردگی.

3- افزایش وزن و به دست‌آوردن حالت طبیعی در دوره نقاهت بیماری‌های مختلف.

4- عمل کردن گرده به عنوان یک آنتی‌بیوتیک و بالطبع اثر آن روی بهبود برخی از بیماری‌های عفونی جزئی.

5- مؤثر بودن در درمان ناتوانی‌های جنسی و افزایش نیروی جنسی افرادی با نیروی اندک.

6-کاهش فشار خون.

7- درمان ورم روده بزرگ و معده و تنظیم حرکات روده.

8-کاهش تب.

9- تنظیم سوخت و ساز.

10- نرم کردن پوست.

11-کاهش قندخون و مؤثر در کنترل بیماری دیابت.

مصرف گرده برای استفاده از خواص آن به مقدار 12 تا 32گرم در چهار نوبت در روز توصیه شده‌است. به نظر می‌رسد بهترین روش مصرف گرده، استفاده تدریجی از آن به میزان یک گرم درشروع مصرف و تا میزان 32گرم است. چنانچه خواص مطلوب ظرف چند هفته به دست آمده. باید مصرف گرده را به حداکثر 12گرم در روز چهارنوبت کاهش داد. افرادی که مایل به مصرف دایمی گرده به عنوان یک مکمل غذایی هستند. بایست مصرف کرده را به 6گرم در روز محدود کنند.

خواص دارویی و درمانی و غذایی شاه‌انگبین:

شاه انگبین که نام‌های دیگر آن ژله رویال، ژله سلطنتی یا ژله‌ی شاهانه است. ماده‌ای است که زنبورهای ماده برای تغذیه ملکه (که موجب طول عمرش می‌شود) و تغذیه لاروها در 2 تا 3 روز اول لاروی می‌سازند. و در آن نزدیک به 40  عنصر اضافی از عسل یافته‌اند. ماده‌ی مزبور ضعف  قوای جنسی مرد و زن را برطرف می‌سازد تصلب شرایین را درمان می‌کند آسم و تنگی نفس را از بین می‌برد اثر ضد تشنجی بارزی دارد. ضدعفونی کننده و میکروب‌کشی خوبی است. دفاع بدن را زیاد و ضعف اعصاب را برطرف و عدم توازن ترشحات غددی را متعادل و رشد کودکان را متناسب و دوره یائسگی مردان و زنان را با نشاط می‌سازد. بعضی عقیده دارند بر سرطان مؤثر است.



[1] افرادی که رژیم غذایی کاملی برخوردارند و بدن آنها هیچ نوع کمبود غذایی ندارد، به هیچ وجه به گرده و سایر مواد بسیار مغزی یا داروهای مقوی نیاز ندارند و مصرف این مواد، اگر برای آنها ضرری نداشته باشد، سودی نخواهد داشت.

ماسک عسل

ماسک عسل:

پوست تمییز در تماس با عسل یا مخلوط‌های حاوی از شادابی و لطافت خاصی برخوردار می‌شود. در هنر آرایش و زیبایی، مخلوط‌های مختلفی از  عسل را به نام ماسک (پوشش) عسل به کار می‌برند.

برای چهره خسته و پف کرده مالیدن عسل و میوه‌جات به چهره در حالیکه آن را تمییز کرده باشد، به مدت بیست دقیقه با استراحت بسیار مؤثر است.

دریک فنجان یک تخم‌مرغ را بشکنید و به آن نصف قاشق چایخوری عسل و یک قاشق غذاخوری شیر خشک اضافه نموده با چنگال خوب به هم بزنید تا کاملاً مخلوط شوند این مخلوط را روی صورت و گردن بمالید و 15دقیقه دراز بکشید پس با آب گرم شسته و شستشو را با آب سرد تکرار نمایید بتدریج چین و چروک صورت محو خواهد شد.( به پشت دراز بکشید و صورتتان را با عسل بپوشانید، فوراً احساس می‌کنید که پوست آن کشیده و سفت می‌شود.

ماسک عسل برای پوست‌های خشک:

فرمول‌های زیر برای تهیه‌ ماسک مخصوص پوست‌های خشک مناسبند:

یک قاشق غذاخوری عسل + یک عدد زرده تخم‌مرغ+ یک قاشق غذاخوری آرد گندم، ذرت یا چاودار + یک قاشق غذاخوری روغن زیتون.

یک قاشق غذاخوری عسل + یک قاشق غذاخوری ماست شیرین

یک قاشق غذاخوری عسل + یک قاشق غذاخوری خامه

یادآوری1: به تمام ماسک‌های فوق می‌توان یک قاشق غذاخوری آب هویج یا آب انواع میوه‌ها و سبزیجات اضافه کرد.

یادآوری2: ترکیبات ماسک‌های فوق همه غذایی و فساد پذیر بوده و باید فقط برای مصرف فوری تهیه شوند. چنانچه ماسک تهیه شده برای یک بار مالیدن به صورت اضافه آمد، هرگز به ذخیره کردن مازاد آن برای مصرف بعدی اقدام نکنید، بلکه مازاد مصرف صورت را به دور گردن بمالید. البته ماسک‌هایی که قرار است به مدت طولانی ذخیره شود، تحت شرایط خاص و استریل تهیه و بسته‌بندی می‌شوند.

ماسک عسل برای پوستهای چرب:

فرمول‌های زیر برای تهیه ماسک‌ مخصوص پوست‌های چرب مناسبند:

1-یک قاشق غذاخوری عسل + یک قاشق غذا آرد گندم ، ذرت یا چاودار، سفیده‌ یک عدد تخم‌مرغ + یک قاشق مرباخوری آب لیموترش.

2-یک قاشق غذاخوری عسل + سفیده‌ی یک عدد تخم‌مرغ.

3 - از اختلاط و به هم زدن یک عدد موزله شده با یک قاشق مرباخوری عسل، ماسک موز به دست     می‌آید که می‌توان آن را به تمام نواحی صورت مالید و پس از 30 دقیقه صورت را شستشو داد.

ماسک عسل را کافی است به مدت 20تا 30 دقیقه روی چهره‌های خسته و متورم نهاد و نتیجه خوبی گرفت.

طرز مصرف:

مواد موجود در فرمول‌های فوق را باید مخلوط کنید و خوب به هم بزنید. سپس ماسک تهیه شده را با دست به تمام نواحی صورت، دور گردن و با احتیاط به پشت پلک‌ها بمالید و سپس از مقداری ماساژ نواحی ماسک مالی شده، لایه‌ای از ماسک را روی تمام نقاط صورت بمالید. البته هیچ اشکالی ندارد که از این ماسک برای دور گردن، دست‌ها و دیگر نواحی بدن نیز استفاده شود. پس از 15تا 20دقیقه استراحت، ماسک عسل را با آب بشویید یا حمام کنید

لکه‌های قارچی و خارش پوست:

1- روی تمام لکه‌ها و پوست‌رفتگی‌های قارچی بدن را با لایه‌ای ضخیم از عسل بپوشانید و آنها را با پارچه‌ای تمیز ببندید تا عسل به لباس شما نمالد. روزی 2 بار پانسمان را عوض کنید. سپس از6 تا8 نوبت، لکه قارچی ازبین می‌رود و پوست حالت سلامت خود را به دست می‌آورد.

2- مقدار کافی سیررنده شده یا آب سیر را با عسل  بمقدار هموزن آن مخلوط کنید و روی نواحی کهیردار یا خارش‌دار پوست بمالید و پس از 2 ساعت آن را شستشو دهید. این عمل را به مدت 3 روز تکرار کنید تا کهیر یا خارش پوست شما بهبود یابد. مالیدن این مخلوط به نواحی زبر پوست بدن؛ مثل، دست‌ها و پاها به خصوص پاشنه‌ی پاها، برای نرم کردن آن نواحی بسیار سودمند است.

نکته: درمان التهابات پوستی، زخم‌های پوستی، خارش، کهیر، اگزما، گال و غیره با مالیدن عسل روی پوست و پانسمان موضع و تکرار آن به مدت 7تا    12روز ممکن است. از مزایای مصرف عسل برای موارد پوستی، التیام کامل موضع و به جای نماندن اثرات این عوارض روی پوست است. جوش‌ها، جوش‌های ناشی از جوانی در برخی افراد، دمل‌ها، تاولها و غیره نیز به درمان با عسل جواب می‌دهند.

سوختگی و کورک

سوختگی و کورک:

عسل و آرد به مقادیر مساوی بهترین داروی معالج سوختگی و کورک می‌باشد مخلوط را روی محل قرار داده و بوسیله پنبه بپوشانید.

نیش‌های دردناک:

مخلوط عسل و جوش شیرین در مقادیر مساوی در رفع درد نیشهای حشرات و سوختگی‌ها اعجاز می‌کند.

از امام رضا علیه‌السلام نقل شده‌است: برای عقرب گزیدگی این معجون سودمند است.

1- زعفران    2- سنبل    3- قاقله    4- عاقر    5- قرحا    6- خریق سفید    7- بذرالبنج    8- فلفل سفید

همه را به نسبت مساوی با دو برابرش«فرفبون» بیامیزند و این مواد را با هم به خوبی بکوبید تا نرم شود. و بعد این کوبیده را با عسل خمیر کنید و از این خمیر به عقرب‌گزیده بخورانید درمان خواهد یافت و باید دانست که همین معجون را اگر با آب ریشه‌ی کرفس بخورند جهت درد پهلوی چپ مفید است.

کرم ضد سرماخوردگی:

یک قاشق غذاخوری عسل طبیعی، سفیده‌ی یک تخم‌مرغ، یک قاشق غذاخوری گلیسرین، مقدار کافی آرد سفید، یک قاشق چایخوری گلاب همه را مخلوط نموده به صورت خمیر در ‌آورید قسمت سرمازده بدن را با آب گرم بشویید، خشک نمایید و روی آن از خمیر فوق قرار دهید و سپس روی آن را با تنریب یا پارچه پنبه‌ای بپوشانید.

تقویت عمومی بدن و رفع لکنت زبان

تقویت عمومی بدن و رفع لکنت زبان:

اگر سست و ناتوان هستید و همیشه خواب‌آلودید و خلاصه سرحال نیستید و احتیاج به یک تقویت کننده دارید تجویزهای زیر را استفاده کنید:

1-8تا 10برگ تازه سوسبز را در یک فنجان آب جوش و یا 10گرم برگ خشک سوسبز را در یک لیتر آب جوش 12دقیقه دم کنید و بعد صاف کنید و با عسل شیرین نمایید هر روز 4بار و هر بار یک فنجان از آن را بنوشید.

2- یک قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان جوشانده یا دم کرده ولرم شده‌ی آویشن حل کنید و آن را پس از صبحانه بنوشید.( این تجویز برای رفع لکنت زبان و تقویت عمومی بدن مفید است).

ورم دهان و زبان:

1- یک قاشق غذاخوری عسل را با چند قطره اسانس اسطوخودوس مخلوط نمایید. باعث تسکین ورم دهان شده و نفس را معطر می‌سازد.

2- برای ورم زبان عسل تنها یا با روغن‌های دیگر مخلوط کنید و بر روی زبان بمالید. همچنین در ورم لثه‌ها که دردی سبک و ضربان‌ دارد عسل مفید است و در کندی دندان و سستی آن و در فساد صوت و آواز و اکثر بیماری شش عسل جزیی از داروهای تجویزی است.

رفع فراموشی و تقویت حافظه:

امام رضاعلیه‌السلام  ا ز امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام نقل کرده‌اند: سه چیز حافظه را زیاد می‌کند و بلغم را از بین می‌برد. قرآن، عسل، کندر.

همچنین از امام رضا علیهالسلام  نقل شده که:( و من ارادان یقل نسیان فلیأکل کل یوم ثلاث قطع زنجبیل مربی بالعسل واکل الزبیب بالعذا؟ علی الریق یزید قوة فی الذهن.)

کسیکه می‌خواهد فراموشیش کم شود هر روز قطعه زنجبیل پرورده با عسل بخورد و خوردن کشمش صبح ناشتا حافظه را تقویت می‌کند.

1- دو قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان شیر یا آب‌جوشیده‌ی ولرم حل کنید و پس از صبحانه بنوشید.

2- 50گرم زنجبیل را بکوبید و هر روز در 2 نوبت یک قاشق چایخوری از آن را با یک قاشق مرباخوری عسل مخلوط کنید و بخورید.

3- 10گرم کندر را بکوبید و هر روز پس از صبحانه نیم قاشق چایخوری از آن را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و میل نمایید.

4- درکتاب منهاج العارفین برای تقویت حافظه دستور داده شده که سغد هندی، فلفل سفید، سنای مکی، کندر سفید دریایی و زعفران را به مقدار مساوی بکوبند و با عسل مخلوط کرده و تا 7روز روزانه یک مثقال بخورند.

5- تخم گشنیز به مقدار 10گرم با 10گرم نبات و یا قند، کوبیده تا کاملاً نرم شود و با آب سرد هر صبح ناشتا میل نمایید در تقویت مغز مؤثر و اگر با عسل شیرین مصرف شود به حافظه نیرو می‌بخشد.

6- روزی 3 قطعه زنجبیل را در عسل خوابانیده و با اندکی خردل ضمن غذای روزانه مصرف نمایید برای تقویت نیرو فکری بسیار نافع است.

7- برای درمان فراموشی عسل را با بعضی گیاهان همچون عاقرقرحا و شونیز و خردل مخلوط کنید و میل نمایید.

رفع سرگیجه و بلغم:

1-سوسن زرد ( ترکی هم می‌گویند، در طبیعت گرم وخشک طعم آن تند و قوتش تا 4 سال باقی می‌ماند از بین برنده‌ی بلغم، گاز معده و روده) 5گرم جوشانده‌ی آن را باعسل شیرین نمایید و میل کنید.

2- صداع‌بلغمی دردسری است که با سنگینی سر و کدورت حواس و بسیاری خواب و رطوبت متحرین و دهان و دیر درمان شدن مرض کندی نبض و سفید و غلیظ شدن ادرار شناخته می‌شود. از جمله درمان آن: مخلوطی از صبرتر، انسیون، مصطکی سقمونیا نمک هندی از هر کدام به قدر احتیاج برداشته و کوبیده و با عسل مخلوط کرده و میل نمایید.

از ایارج و سکنجبین یا از خردل و عاقرقرحا و مرزنجوش بیشتر در عسل که آمیخته شده استفاده می‌کردند.

درمان فلج، رعشه و نفخ روده و معده:

1- صبح ناشتا عسل را با آب باران ( مخصوصاً آب نسیان) مخلوط نموده و بیاشامید برای فلج و لقوه و سستی و تقویت معده و اشتها و رفع گاز و نفخ روده و معده مفید می‌باشد.

2- روغن زیتون عتیق 160گرم و عسل 160گرم، کندر 60گرم، روغن سیاهدانه 160گرم با هم مخلوط نموده و در حمام سه روز بنوشند و آب سرد در آن روزها نخورند از جمیع دردهای بارد و فلج نجات یابند و پیران 100 ساله را هیجان شهوت شود.

تقویت کار کبد و کیسه صفرا و عمل هضم:

1-10 گرم کندر را بکوبید و هر روز پس از صبحانه نیم قاشق چایخوری از آن را در یک لیوان آب سرد بریزید و پس از افزودن یک قاشق غذاخوری عسل، آن را خوب به هم زنید و بنوشید.

2- یک قاشق روغن گیاهی مثل روغن بادام، روغن گردو، روغن زیتون، روغن آفتابگردان و غیره را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و پس از صبحانه میل کنید.

3- 30گرم زنجبیل را بکوبید و هر روز پس از صبحانه، نیم قاشق چایخوری از آن را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و بخورید.

4- 200گرم مغز بادام یا مغز گردو و یا مخلوطی از 100گرم مغز گردو را بکوبید و هر روز یک قاشق غذاخوری از آن را با یک قاشق غذاخوری عسل پس از صبحانه میل کنید.

5- برای رفع سوءهاضمه، 15گرم رازیانه، زیره سیاه10گرم، گشنیز15گرم، سنبل خطایی15گرم، انسیون یا بادیان رومی15گرم، زیره سبز7گرم، تمام این مواد را با هم مخلوط نموده و یک قاشق قهوه‌خوری از آن را در یک لیوان آب بریزید و دو دقیقه جوشانده و 10دقیقه هم دم کنید و یک فنجان از آن را بعد از صرف غذای ظهر و شام با عسل شیرین نموده و بنوشید.

عسل ضد مستی:

عسل آثار الکل را از بین می‌برد خاصیتی است که یک پزشک آلمانی که متخصص مسمومیت‌های ناشی از الکل است به آن پی برده حتی می‌گوید اگر همراه مشروب دو قاشق عسل خورده شود هر چقدر الکل قوی باشد الکل خیلی کمتر در بدن جذب می‌شود و مستی به وجود نخواهد آورد.

درمان کابوس:

فردی که در خواب خیال می‌کند چیز سنگینی بر سینه‌اش افتاده اول او را می‌فشارد و سپس نفس تنگی می‌کند. نوعی از کابوس با شبت و تخم ترب که بجوشانند و با عسل مخلوط کرده و بیاشامند اثر نیکوی درمانی دارد.

تشخیص حاملگی:

زراوند را بکوبید و به عسل مخلوط کنید و بصرف کبود بفرمایید و بگیرد وقت صباح بر نهار و تا میانه‌روز هیچ نخورد پس اگر در دهان خود هیچ مزه نیابد حامله نباشد و اگر طعم بیابد حامله است.

بقراط حکیم گوید اگر شک افتد در حمل، عسل را با آب سرد مخلوط کنند 5 مثقال وقت خواب به زن دهند اگر درد شکم و پیچش در ناف افتد حامله باشد والا حامله نیست.

نرم کردن پوست:

1- عسل خاصیت خورندگی زبری پوست بدن را دارد. چنانچه عسل را در چندین نوبت به نقاط زبر یا ترک خورده‌ی پوست بدن، دست‌ها، پاها و به خصوص پاشنه‌های ترک خورده بمالید، بهبود حاصل می‌شود.

2- مخلوط عسل و گلیسرین در مقادیر مساوی بهترین درمان خشکی و ترک خوردگی پوست دست و صورت می‌باشد.

3- برای لطافت پوست در یک شیشه یک قاشق سوپخوری عسل، 3 اونس گلیسرین، 5/1 اونس آب‌لیمو، نیم اونس لوسیون قرمز، یک اونس الکل و دو اونس گلاب ریخته در شیشه را بسته خوب تکان دهید تا لوسیون عالی برای پوست بدست آید.

افزایش اشتها

افزایش اشتها:

کسانی که دچار کمبود غذایی باشند و یبوست هم داشته باشند،یکی به دلیل دیر به دیر مدفوع در اثر تحریک مکانیکی اندک دستگاه گوارش و دیگری به دلیل کمبود موادغذایی،مشکل تغذیه‌ای مضاعفی خواهند داشت و عوارض سوءتغذیه با شدت بیشتری بر آن‌ها مسلط می‌شود. چنانچه این افراد مخلوطی از عسل و داروهای مسهل گیاهی را مصرف کنند با تحریک تخلیه‌ی مدفوع، امکان تحریک مکانیکی اشتها به وجود می‌آید که به علت افزایش اشتها و مصرف غذا، کمبودهای غذایی به طور نسبی رفع می‌شود.شایان ذکر است، کمبودهای ویتامینD سوخت و ساز فسفر و کلسیم را دگرگون می‌کند، در حالیکه کلسیم در غذای روزانه و ویتامینD  و فسفر در عسل وجود دارد لذا با خوردن عسل سوخت و ساز خوبی برای بدن به وجود خواهدآمد.

به هر حال برای افزایش اشتها، تجویزهای زیر صورت گرفته است که بهتر است با توجه به اطلاعات فوق و آگاهی از علت بی‌اشتهایی، ابتدا به تشخیص علل و عوامل بی‌اشتهایی پرداخت، سپس از این تجویزها استفاده کرد:

1- نوشیدن یک لیوان آب باران مخلوط با یک قا شق غذاخوری عسل یک ساعت قبل از غذا، سه نوبت در روز (هوای شهر تهران یا شهرهای بزرگ به دلیل آلوده بودن مصرف آب باران تا 3 ساعت پس از شروع بارندگی، آلوده و خطرناک است.)

2- یک قاشق عسل + یک پیاز پخته (دو بار در روز)

3- یک قاشق عسل + یک فنجان دم کرده‌ی 20گرم ساقه‌ی خشک و گلدار پونه‌ی کوهی در یک لیتر آب (قبل از هر وعده‌ی غذا)

4 + یک قاشق عسل + یک فنجان جوشانده‌ی 30گرم پوست خشک نارنج در یک لیتر آب (قبل از نهار و شام)

5-  مخلوط یک قاشق عسل + 30گرم سبوس گندم + یک لیوان شیر (دو بار در روز)

6- مخلوط یک قاشق عسل + یک لیوان شیر (دو بار در روز)

7- مخلوط یک قاشق عسل + یک لیوان جوشانده‌ی گیاهی مسهل ( طبق دستور خاص مصرف هر جوشانده‌ی گیاهی مسهل)

8- مصرف عسل + داروهای مسهل (طبق دستور خاص مصرف هر دارو توسط پزشک)

تقویت و چاق شدن بدن:

برای تقویت بدن و افزایش وزن افراد لاغر و ضعیف تجویزهای ذیل بسیار مفید و سودمند است:

1- یک قاشق عسل + یک قاشق سرکه + مقداری گوشت بریان شده (با نهار وشام به مدت 15روز یا بیشتر)

2- مخلوط مساوی از عسل + آب لیموترش و روغن ماهی ( یک قاشق بعد از هر وعده‌ی غذا) این مخلوط یک مکمل غذایی خوب است و مصرف طولانی مدت آن نیز بلامانع است. افراد سالمند می‌توانند از این مخلوط به مقدار یک قاشق چایخوری بعد از نهار و شام صرف کنند)

3- یک قاشق عسل + یک لیوان شیر ( بعد از صبحانه، نهار و شام)

4- نیم کیلو گرم عسل + کوبیده گردو یا مغز بادام (یک قاشق مرباخوری نهار وشام)

5- یک قاشق مرباخوری عسل + یک فنجان دم کرده و صاف کرده و30گرم ساقه‌ی گلدار آویشن در یک لیتر آب (3فنجان در روز برای رفع خستگی، ضعف و چاق شدن)

تقویت زن‌ها ی حامله و افزایش شیر زن‌های شیرده:

توصیه می‌‌شود که مادران دست کم در سه ماهة آخر آبستنی، علاوه بر غذاهای روزمره، روزانه مخلوطی از 2 تخم‌مرغ آب‌پز(تخم مرغ نباید هرروزتجویز شود)2لیوان شیر، 3 قاشق غذاخوری عسل، کوبیده‌ی 2 عدد گردو با 10عدد بادام و 30گرم خامه یا کره را در 3 قسمت مساوی پس از  صبحانه، نهار و شام میل کنند.

مصرف این مخلوط تؤام با خوردن سبزی‌ها،‌ میوه‌ها، پنیر،‌ ماست، گوشت و موادمعمولی در 3 ماهة آخر آبستنی و در دوران شیردهی، سلامت مادر و رشد مناسب جنین و نوزاد را تضمین می‌کند، چنانچه تغذیه مادر خوب نباشد و خون مادر موادغذایی کافی نداشته باشد کلسیم موجود در استخوان‌ها و دندان‌های مادر وارد بدن جنین می‌شود و به مصرف رشد استخوان‌های جنین می‌رسد. لذا دچار ضعف و کمبودهای غذایی می‌شود. در نتیجه مادر شیر زیادی نمی‌تواند تولید کند و لذا نوزادان آنها نیز دچار فقر غذایی خواهند شد.

امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام فرموده‌اند: شیر و عسل مواد حیاتی را در نطفه تقویت می‌کند، آنانکه از نعمت فرزند محرومند سزاوار است از شیر و عسل آمیخته بهم بنوشند.

تقویت اعصاب و رفع بی‌خوابی:

منیزیم عامل مهم متعادل کننده‌ی فشار خون، سازنده استخوان‌های محکم و دندان‌های سفت، برطرف کننده سنگ کلیه، تسریع کننده‌ی التیام زخم‌ها و کاهش دهنده کلسترول و عامل فعال اعصاب می‌باشد.

قبلاًتصور  می‌شد که تنها کلسیم  هادی اصلی جریان‌های عصبی می‌باشد و حال آنکه امروزه دانسته شده منیزیم میزان کلسیم را تنظیم می‌کند. [1]

1- نیم ساعت قبل از وقت خواب یک قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان آب بریزید و به هم بزنید و شربت عسل بنوشید. این شربت باعث آرامش اعصاب، انبساط عضلات و راحتی خیال می‌شود و شما را به خواب خوشی فرو می‌برد. پس از نوشیدن شربت عسل، در رختخواب دراز بکشید ( روی پشت بخوابید نه سینه) و ضمن مطالعه‌ی یک کتاب،‌ فکر خود را از پرت شدن به سمت موضوعات مختلف باز دارید. شربت عسل در حدود نیم ساعت بعد اثر می‌کند و خوابتان می‌گیرد. خوردن عسل به مقدار بیش از دو قاشق غذاخوری در روزبرای این مورد  توصیه نمی‌شود. البته خوردن عسل به مقدار 2قاشق غذاخوری در روز،گاهی باعث ایجاد جوش‌های ریز و خارش‌دار در بدن می‌شود. لذا به غیر تجویز درمانی عسل به مدت کوتاه و مقدار نسبتاً زیاد، اگر فردی مایل است همیشه از عسل استفاده کند، نباید بیش از 2قاشق چایخوری در روز عسل بخورد.  کارگران و ورزشکاران ممکن است بتوانند مقادیر بیشتری از عسل را تحمل کنند. به طور کلی مقدار مناسب مصرف عسل برای افراد سالم، بر حسب میزان و شدت فعالیت‌های بدنی آنها متفاوت است. لذا بهتر است از مقدار کم شروع شود و به تدریج افزایش یابد. چنانچه عوارضی مثل جوش زدن یا خارش در بدن ایجاد شود، شخص باید مقدار مصرف عسل را کم کند وانرا بامایعات فراوان مصرف کند                                                       2-یک تا دو قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان آب حل کنید؛ سپس یک قاشق غذاخوری سبوس گندم یا برنج را در آن به هم بزنید و در یخچال بگذارید تا به مدت 2 ساعت خیس بخورد. خوردن این مخلوط نیم تا یک ساعت قبل از خواب برای زود به خواب رفتن، خواب راحتی داشتن و تقویت اعصاب مفید است. زیرا عسل و هم سبوس حاوی موادمعدنی، ویتامین‌ها و بسیاری از موادغذایی لازم هستند و با خاصیت مسهلی که هر دو دارند،‌ از یبوست جلوگیری می‌کنند،‌ دفع را راحت می‌کند و باعث انبساط خاطر می‌شود.

3- برای درمان ناراحتی‌های عصبی ( تقویت اعصاب) و رفع هر نوع سوءتغذیه، 100گرم مغز گردو یا بادام یا 50گرم مغز گردو و 50گرم مغزبادام را بکوبید و آن را با100گرم سبوس برنج یا گندم مخلوط کنید و هر روز پس از صبحانه و پس از شام یک قاشق غذاخوری از مخلوط فوق را با یک قاشق مربا خوری عسل مخلوط کنید و آن را میل کنید. خوردن این مخلوط علاوه بر تقویت اعصاب و رفع سوءتغذیه، باعث رفع بی‌خوابی نیز می‌شود.

4-60 گرم ریشه‌ی سنبل الطیب ( علف گربه)‌ را در یک لیتر آب بریزید و آن را در یخچال بگذارید. هر شب قبل از خواب یک قاشق غذاخوری عسل را در یک لیوان آب سنبل‌الطیب حل کنید و بنوشید. سپس کتابی را بردارید و به سوی رختخواب بروید پس از نیم ساعت به خواب خوشی فرو می‌روید. این شربت به علت تسکین اعصاب و شل کردن عضلات شما، باعث زود به خواب رفتن شما و داشتن خوابی آرام می‌شود.

5- یک لیوان دم کرده‌ی بادیان ( انیسون) را پس از ولرم شدن با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و نیم ساعت قبل از خواب بنوشید. این شربت برای زود به خواب رفتن و نداشتن کابوس و خواب‌های متلاطم مفید است.

6- دو برگ سوسنبرتازه را در یک فنجان آب جوش به مدت 12 دقیقه دم کنید و بعد آن را صاف کنید و با عسل شیرین کنید و هر روز 4بار و هربار یک فنجان از آن را بنوشید.( این تجویز برای افرادی که مضطرب هستند و یا از تشنجات رنج می‌برند و یا ناراحتی اعصاب دارند.)

7- اسطوخودوس ( در طبیعت گرم و خشک) 5گرم آن را در آب جوش دم کرده و با عسل شیرین نمایید و بنوشید (برطرف کننده‌ی عصبانیت و زوال غم و اندوه.)



[1] مکانیسم این عمل چنین است: این دو فلز در بدن با بار مثبت‌اند همینکه با ذرات با بار منفی برخوردند جریان الکتریسیته‌ای تولید می‌نماید. و ذرات اسیدهای چرب بافت عصبی هستند، که همیشه دارای بار منفی می‌باشند. از این رو باید تدارک منیزیم و کلسیم برای عادی ساختن جریان الکتریسیته‌ای اعصاب دائماً تجدید گردد و گفتیم مواد لازم دیگر به مقدار کافی در غذای روزانه یافت می‌شود و این عسل است که از جمله خوراکی‌های دارنده‌ی منیزیم می‌باشد که می‌تواند هر روز به کمک اعصاب بشتابد. و آرامش عصبی برقرار سازد.

سلامت بدن و طول عمر

سلامت بدن و طول عمر:

18تا 19 در صد عسل طبیعی، آب و مابقی آن مواد جامد است که مجموعاً از عسل یک ماده‌ی نیمه سیال و بسیار غلیظ می‌سازد. بخش جامد عسل شامل دو قند گلوکز و فروکتوز به مقدار تقریباً مساوی است و درصد جزیی از آن شامل سایر مواد غذایی، از جمله سایر قندها، پروتئین‌ها، اسیدهای آمینه، چربی‌ها، موادمعدنی، ویتامین‌ها، آنزیم‌ها،‌ آنتی‌بیوتیک‌ها، مواد ضد اکسایش و غیره است. بنابراین عسل با خواصی که قبلاً برای آن به طور مشروح ذکر شده، علاوه بر تأمین موادغذایی مورد نیاز بدن و قدرت انجام واکنش‌های ارزشمند در بدن، توسط آنتی‌بیوتیک‌هایش قادر به ایفای نقش به عنوان یک ماده ضدمیکروب است که در یک جمع‌بندی می‌توانیم به آن (لقب هم غذا_ هم دارو) را بدهیم. بنابراین در گذشته، کسانی که از عسل به عنوان یک مکمل غذایی روزمره استفاده می‌کردند، هم دچار سوءتغذیه نمی‌شدند و هم قادر به دفع برخی از تهاجمات میکروبی بیماری‌زا بودند و به طور میانگین طول عمر بیشتری داشتند. به همین دلیل به کرات و در نوشته‌های مختلف ذکر شده‌است که زنبورداران به علت مصرف روزمره عسل، معمولاً از بقیه افراد جامعه کمتر مریض می‌شوند و طول عمر بیشتری داشته‌اند. به طور کلی می‌توان اذعان داشت که با توجه به جمیع خواص غذایی و دارویی عسل، چنانچه این غذای ارزشمند به طور روزمره و به مقدار 2 تا 3  قاشق چایخوری مصرف شود، اشخاصی کمتر در معرض سوءتغذیه یا عفونت قرار می‌گیرند. لذا کاملاً مورد تأیید است که این گونه افراد عمری طولانی‌تر از میانگین مردم داشته باشند. همچنین است که عسل، شیر وعسل و سایر معجون‌های عسل، در صورت مصرف روزمره و عدم زیاده‌روی، باعث ایجاد نشاط و انرژی می‌شوند و شخص نسبتاً سالم‌تر به زندگی ادامه خواهد داد.

علی رغم کاهش قدرت تحمل گلوکز در سنین پیری، افراد سالمند قابلیت تحمل فروکتوز را حفظ می‌کنند. بنابراین چون تقریباً نیمی از قند عسل فروکتوز است، مصرف عسل تحت نظر پزشک ممکن است بلامانع باشد.

دکتر پارهون یونانی از مخلوط عسل و خمیر مایه به نسبت 1:1 یا دو قسمت خمیر مایه و یک قسمت عسل به عنوان یک غذای رژیمی نافع برای سنین مختلف به خصوص سنین پیری یاد کرده است. لذا به سالخوردگان توصیه می‌شود از خوردن ساکارز ( قند یا شکر معمولی به شدت پرهیز کنند و به جای قند از عسل استفاده کنند. به طور کلی در بیشتر مواردی که از قند و شکر استفاده می‌شود، می‌توان از عسل استفاده کرد. در واقع عسل هم شیرینی ایجاد می‌کند، هم طیف بسیار وسیعی از موادغذایی را تأمین می‌کند، و هم به عنوان یک داروی  ضدمیکروب و تنظیم کننده‌ی کمبودهای غذایی مطرح است.

نکته: خوردن عسل؛ مخلوط عسل و شیر و یا مخلوط عسل، شیر، زرده‌ی تخم‌مرغ و آب‌میوه به عنوان غذاهایی فوق‌العاده مقوی و مغزی می‌تواند در دوره نقاهت هر بیماری، به خصوص 5 روز قبل تا مدتی از زایمان، اثر سودمندی به بار آورد.

سلامت دندان‌ها

سلامت دندان‌ها:

ساکارز (قند یا شکر معمولی) چنانچه در دهان باقی بماند، توسط باکتری‌های لاکتیک به اسیدلاکتیک تبدیل شده و این اسید باعث فرسایش دندان‌ها می‌شود. اما اگر به جای قند از عسل استفاده شود؛ مثل ریختن یک قاشق چایخوری عسل در چای یا ریختن یک قاشق چایخوری عسل در شیشه‌ی شیر بچه‌های شیرخوار، آنتی‌بیوتیک‌های عسل مانع فعالیت باکتری‌های لاکتیک و تولید اسیدلاکتیک شده و آسیبی به دندان‌ها نمی‌رساند. فلوئور عنصری است ضروری برای استحکام دندان‌ها و جلوگیری‌ از پوسیدگی آنها. این عنصر در چای وجود دارد. توصیه شده است که در نوشیدن چای، به جای قند از عسل استفاده شود تا عنصر فلوئور بهتر دندان‌ها محافظت کند. همچنین کلسیم موجود در عسل مانع فساد دندان‌ها می‌شود. (برای مصرف چای جوش و چای مضرات رادیواکتیو و مضرات آن را خوب جذب می‌کند.)

مالیدن ضمادی مرکب از یک قسمت عسل و یک قسمت سرکه انگور به لثه‌ها و دندان‌ها موجب جلوگیری و استحمام لثه‌ها و دندان‌ها می‌شود.

[1]قدرت انرژی‌زایی عسل-به خصوص برای ورزشکاران:

عسل یک غذای بسیار انرژی‌زا است. هرگرم عسل حاوی 15/3 کیلوکالری انرژی است. قسمت اعظم عسل شامل قندهای ساده گلوکز و فروکتوز است که این دو قند بدون نیاز به تجزیه شدن در روده (هضم)، جذب خون می‌شوند و به سرعت در اختیار یاخته‌های بدن قرار می‌گیرند. از لحاظ انرژی‌زایی، فرق عسل با قند معمولی در سرعت جذب و انرژی‌زایی سریع آن است.بنابراین در مواردی که شخص به تجدید سریع قوای از دست رفته‌‌ی بدن نیاز داشته باشد، نوشیدن شربت عسل به جای شربت قند توصیه می‌شود. ورزشکاران می‌توانند 15 دقیقه قبل از شروع ورزش یا مسابقه و نیز در فرصت استراحت بین مسابقه، یک لیوان شربت عسل بنوشند تا برای یک فعالیت عضلانی شدید انرژی کافی داشته باشند. نوشیدن شربت عسل قبل از مسابقات ورزشی و در بین دو نیمه زمان مسابقه، هم انرژی زیادی به بازیکن می‌دهد و هم ممنوعیتی ندارد. بنابراین به ورزشکاران، به خصوص فوتبالیست‌ها که نیاز شدیدی به انرژی دارند، توصیه می‌شود از شربت عسل استفاده کنند تا انرژی و قوای تحلیل رفته‌ی آنها ضمن ورزش سنگین، توسط عسل تأمین شود. و ضمن قدرتمند بودن در تمام طول مسابقه یا تمرینات، به سلامت آنها لطمه نخورد.

چنانچه از 4 ساعت قبل از مسابقات فوتبال تا هنگام شروع مسابقه، بازیکنان تعیین شده برای بازی، در هر ساعت یک لیوان شربت عسل بنوشند. (درهر لیوان یک قاشق غذاخوری عسل)، مقدار قابل توجهی انرژی به صورت گلیکوژن در کبد و عضلات آنها ذخیره می‌شود. این بازیکنان با لیوان چهارم شربت عسل که باید 15 دقیقه قبل از شروع مسابقه نوشیده شود، انرژی لازم برای شروع پرقدرت بازی را به دست می‌آورند و پس از مدتی بازی که قند خون سوخته شد، بلافاصله گلیکوژن به عنوان ذخیره‌ی انرژی موجود کبد و عضلات توسط واکنش آنزیمی به گلوکز تبدیل می‌شود و گلوکز به عنوان منبع تولید انرژی توسط خون به تمام یاخته‌های بدن می‌رسد و یاخته‌های بدن با سوزاندن گلوکز،‌ انرژی آزاد می‌کنند که این انرژی می‌تواند توسط ورزشکار مورد استفاده قرار گیرد. (بعد از غذا 15دقیقه بعد می‌شود ورزش کرد.)

در عسل گلوکز و فروکتوز به نسبت تقریباً مساوی وجود دارد. گلوکز در روده به سرعت جذب می‌شود و جذب فروکتوز با مقداری تأخیر انجام می‌شود. به همین دلیل پس از مصرف عسل، انرژی موجود در آن در دو مرحله به یاخته‌های بدن می‌رسد و همین خاصیت موجب می‌شود که قند خون به مقدار زیاد و یک مرتبه بالا و پایین نرود. این خاصیت مصرف عسل، به ویژه برای کوهنوردان یا ورزشکاران در مسابقات سودمند است.



[1] توجه: برخی افراد، به خصوص کودکان به گرده‌های گیاهی یا برخی انواع گرده‌ها حساسیت دارند وعسل به طور غیر قابل اجتناب حاوی گرده‌های گیاهی است که در افراد حساس موجب حساسیت می‌شود. این افراد باید از مصرف عسل پرهیز کنند و در مکان‌هایی که گرده‌ی گیاهان در فضا پخش است، بدون ماسک بینی و دهان رفت و آمد نکنند.

بهداشت و سلامت چشم

بهداشت و سلامت چشم:

در منابع طب سنتی عسل نیز از جمله درمان برای ناراحتیهای چشم ذکر شده است. به طوری که آمده در زوال عنبیه چشم و نوعی از قرحه قرنیه چشم و شعر منقلب (بازگشت مژه به داخل چشم) و زاید پلک و نوعی قمل الاجفان (گل مژه) عسل به نحوی و طرزی خاص مورد استعمال داشته است.

امیرالمؤمنین علی علیه‌السلام در این مورد فرموده‌اند: (الطیب نشره و الرکوب نشره و النظر الی الخضره نشره) و چون ( النشره) رابخواهیم ببینیم چه معنایی دارد ( النشره مایزیل الهوم و الاحزان التی یتوهم النشره بالضم العلاج). (از بین رفتن غم و اضطراب)

همانطور که ملاحظه کردید حضرت خوردن عسل را ردیف نظر به سبزه کردن آورده‌اند که حزن و اندوه را از دل بیرون می‌کند و به انسان مسرت و نشاط می‌بخشد.

اما چرا عسل مسرت‌آور است؟ وقتی قلب و شرایین و اوره خوب بود و اعصاب با اعتدال و همه انتهاها و زوایا و احشاء در نتیجه‌ی خوب تغذیه و مشروب شدن اداره شد چرا مسرت بخش نباشد؟

موارد زیر برای کاهش ناراحتی‌ها،‌ عوارض و بیماری‌های چشمی با عسل یا مخلوط عسل و مواد دیگر توصیه شده‌است:

1- مالیدن آب‌زیره مخلوط با عسل به پلک چشم برای درمان خارش چشم.

2- مالیدن عسل یا مخلوط عسل و آب پیاز به پلک و چکاندن آن در چشم برای رفع خارش پلک چشم، آبریزش و شفاف شدن قرنیه.

3- چکاندن مخلوط آب رازیانه تازه و عسل در چشم یا خوردن آن توسط کودکان و بزرگسالان برای آبریزش چشم، و شفاف شدن قرنیه.

4- چکاندن مخلوط عصاره‌ی شقایق و عسل در چشم برای رفع لکه‌ی سفیدی چشم.

5- چکاندن 3 تا 4 قطره عسل زیر پلک چشم برای رفع تورم چشم.

6- برای تقویت سوء چشم و دفع آبریزش چشمی، آب رازیانه تازه را بجوشانید تا کف کند. سپس کف آن را با عسل مخلوط کنید و در چشم بچکانید.

7- چکانیدن مخلوط شیره‌ی انجیر و عسل در چشم برای رفع لکه‌ی سفید در چشم و قطع آبریزش.

8- شستشوی چشم به منظور خارج کردن مواد خارجی از آن و قطع خارش با محلول ساخته شده از یک قاشق سوپخوری عسل در یک لیوان آب جوشیده‌ی ولرم شده.

9- در درون یک ظرف آب گرم یا روی حرارت ملایم کمی عسل را ذوب کرده پس از سردشدن یک قطره‌ی آن را در چشم بچکانید بهترین درمان بهم خوردگی چشم است، همچنین در صورتیکه عسل را با آب مخلوط کنید برای چشم نوزادان بسیار مفید است.

سلامت رفتار کودکان:

مصرف روزانه‌ی30 تا40گرم عسل (3قاشق چایخوری در سه نوبت از روز) توسط کودکان، آنها را شاداب نگه می‌دارد و به حفظ سلامت یا رفع برخی بیماریهای آنها کمک مؤثری می‌کند. زیرا گلوکز موجود در عسل باسرعت وارد خون می‌شود و توسط خون

به تمام  سلول‌‌‌های بدن می‌رسد و در سلول‌ها می‌سوزد و انرژی تولید می‌کند و مصرف آن در سه نوبت از روز شادابی کودکان را در طول روز فراهم می‌کند.

عسل به علت داشتن آهن بالا بالطبع قدرت افزایش هموگلوبین در خون، در رفع کم خونی بچه‌ها مفید است. همچنین به علت خواص ضدعفونی کنندگی، مصرف عسل برای درمان اسهال خونی خفیف کودکان مفید است. مصرف عسل در جلوگیری از شب‌اداری کودکان نیز مفید است. زیرا غلظت خون را بالا می‌برد و مقدار کمتری از آب خون در هنگام شب توسط کلیه‌ها جذب می‌شود، مصرف عسل با شیر نوزدانان به جای شکر بسیار مفید است و اثر آن وقتی نوزاد از شیر مادر محروم باشد، بهتر مشخص می‌شود.

عسل خاصیت ضدعفونی کنندگی دارد، به ویژه برای ضدعفونی و التیام زخم‌ها و برفک دهان و گلوی اطفال، به صورت مزمزه یا قرقره یا اینکه مخلوطی از عسل و آب‌لیمو بر برفک کودکان مالیده شود بسیار مفید است.

کودکانی که مرتب با1 تا 2 قاشق چایخوری عسل در روز تغذیه شوند،‌ نفخ نمی‌کنند و از رشد بهتری برخوردارند. عسل علاوه بر خواص غذایی و دارویی، خاصیت آرام‌کنندگی کودکان پر جنب و جوش و زود به خواب رفتن آنها را نیز دارد.

همچنین نزد کودکان عصبی‌ای که عادت به جویدن ناخن دارند خوردن عسل مفید است.( و یا کودکانی که اغلب هیجانی‌اند یا انگشت می‌مکنند و بد حرف می‌زنند) نزد کودکانی که کمتر عصبانی‌اند دادن یک قاشق قهوه‌خوری عسل قبل از خواب برای خوب خوابیدنشان کافی است و برای بچه‌هایی که شب‌ادراری دارند با دادن یک قاشق عسل در هر روز عصر به زودی بهبودی خواهند یافت.

بهبود و ترمیم زخمها

بهبود  زخمها:

عسل محیطی است با غلظت بالا، فشار اسمزی بالا، اسیدی، حاوی چندین نوع آنتی‌بیوتیک، آنزیم‌های تجزیه کننده‌ی مواد پروتئینی و طیف وسیعی از مواد غذایی ضروری، مثل اسیدهای آمینه، موادمعدنی و غیره. برای درمان زخم‌ها، زخم‌های عمیق که در معرض عوامل عفونی کننده قراردارند، باید حتماً از موادی با قدرت میکروب‌کشی استفاده شود. همزمان باید توانایی بدن برای ترمیم بافت‌های پاره شده یا بریده شده با خواصی که برای آن‌ها ذکر شده قادرند درمان یا التیام زخم‌های کوچک را موجب شوند. مالیدن عسل خالص یا ضمادهایی مرکب از دو قسمت عسل و یک قسمت آرد گندم یا دو قسمت عسل و یک قسمت روغن ماهی در التیام انواع زخم‌ها و سوختگی‌ها و تنجال مؤثر است. در این موارد نیز خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی و خواص غذایی عسل و مواد مکمل ضماد و نیز فشار اسمزی عسل باعث التیام زخم‌ها می‌شود. برای التیام زخم‌ها و سوختگی‌ها‌، ابتدا باید موضع زخم یا سوختگی را با‌ آب صابون تمیز کرده سپس عسل یا یکی از ضمادهای عسل را به صورت لایه‌ای نازک روی زخم یا سوختگی مالید و آن را با نوارگازسترون (استریل) پانسمان کرد و عمل مذکور را روزی یک بار تا بهبود زخم‌ یا سوختگی ادامه داد.می‌توانید روغن ماهی را با حرارت بجوشانید و بعد از سرد شدن به عسل اضافه کنید.